Kasteel Borghof - Tongeren

  Home

Het park

Het park vindt zijn roots ergens midden de negentiende eeuw.
Toen De Gregorio het kasteeldomein kocht lag het park er verwaarloosd bij. Maar je voelde dat daaronder een echte Haspengouwse ziel sluimerde. En die ziel wilde De Gregorio kost wat kost in ere herstellen.

Als eerste hebben we een grondige analyse gemaakt van de bestaande structuur en het bestaande bomenareaal.
in samenspraak met de boswachter van het Vlaams gewest, hebben we die erg storende dennen, dieher en der stonden,gerooid. Vroeger werden de kerstbomen immers dikwijls gewoon uitgeplant. Dennenbomen op zich zijn natuurlijk OK, maar passen volgens ons niet op onze rijke Haspengouwse leemgrond.
Vervolgens heeft de Limburgse Bomenstichting (Maastricht) onze bomen onderzocht en daaruit bleek dat een deel van onze oude bomen (tussen de 150 en de 180 jaar oud) zich in een niet al te beste toestand bevond. Spijtig genoeg waren daar ook onze twee prachtige eeuwenoude beuken bij. De ene was een rode beuk, de andere was een beuk met een varenblad (fagus varensis); beiden met een stamomtrek van meer dan 5 meter. Vooral die tweede was van een wonderlijke schoonheid. We hebben ons uiterste best gedaan om ze te redden (van grondinjecties tot voorzichtig snoeien van dode takken), het heeft niet mogen baten. Op een goede morgen is de Fagus varensis gewoon omgevallen. Dat heeft echt pijn gedaan. Daarenboven moesten we een jaar later de rode beuk uit veiligheidsoverwegingen omleggen.
Maar het ongeluk bleef ons achtervolgen. Een tijd daarvoor was tijdens een storm een prachtige moerascypres (taxodium distichum) uit mekaar gespat en heeft de tip van een tornado het bovenste deel van een heel bomenfront weggeblazen. Maar niet getreurd: het park beschikt nog over een aantal indrukwekkende bomen: zoals een liriodendron (tulpenboom, +/-180 jaar), 2 gigantische linden ( +/- 160 jaar), een prachtige treurwilg en twee immense magnolia’s ( +/-150 jaar oud). Verder heeft het park twee mooie lanen, eentje afgezoomd met lindenbomen aan de ene kant en taxussen aan de andere; het andere laantje is gevormd door sierdennen en is van een sprookjesachtige schoonheid.
Gelukkig zijn alle nieuw geplante bomen ongedeerd gebleven. We hebben inderdaad zwaar geïnvesteerd in nieuwe bomen.Er werden in totaal zo maar eventjes 60 nieuwe bomen geplant (stamomtrek van minsterns 80-90, dikwijls tot 15 meter hoog). Alle nieuwe bomen zijn leemgrond-liefhebbers: linde, beuk, haagbeuk, eik,…

De boomgaard

De hoogstamboomgaard plooit zich L-vormig rond het kasteel. Al direct na de aankoop van het kasteeldomein merkten we dat de oude fruitbomen het erg moeilijk hadden. Bij elke storm ging er wel eentje tegen de grond. Samen met de Boomgaardenstichting hebben we dan beslist om tussen het bestaande raster een nieuw raster uit te tekenen, met een nieuwe mix van fruit.

Als eerste ingreep hebben we alle andere bomen, zoals dennen (!), in de boomgaard gerooid. Vervolgens hebben we de boomgaard opgedeeld in 4 weiden, omzoomd door nieuw aangeplante meidoornhagen. In een klap steeg het ‘Haspengouwgehalte’ enorm. We hebben in het totaal meer dan 2km meidoornhaag bijgeplant.
De bestaande boomgaard had hoofdzakelijk appelbomen. In het nieuwe raster hebben we verhoudingsgewijs wat meer kersenbomen, pruimen en peren voorzien. We zijn speciaal op zoek gegaan naar de oude soorten. Zo hebben we zelfs de ‘kers van Piringen’ teruggevonden en weer aangeplant. We hebben uiteraard variëteiten geplant die resistent zijn tegen de laatste fruitboominfecties.